regnskabsanalyse

Regnskabsanalyse

En regnskabsanalyse giver dig et komplet overblik over din virksomheds økonomi. Regnskabsanalysen fortæller ikke blot om virksomhedens økonomiske tilstand, men giver dig også indblik i, hvordan du kan investere og forbedre for at skabe vækst og øget værdi for virksomheden. Regnskabsanalysen er et oplagt økonomisk værktøj.

Vil du træffe de rigtige beslutninger, som kan skabe vækst for din virksomhed? Så brug regnskabsanalysen til at få indsigt, der giver dig grundlag for at træffe de rigtige beslutninger.

Hvad er en regnskabsanalyse?

En regnskabsanalyse vil blandt andet udregne og samle de vigtigste tal i dit regnskab og dermed give dig indsigt i virksomhedens indtjeningsevne. Det giver dig det bedste grundlag for at træffe de rette beslutninger og gennemføre de korrekte handlingsplaner, som giver positiv udvikling og vækst.

Et af de vigtigste elementer i regnskabsanalysen er derfor de nøgletal, som inddrages.

analyse af regnskab

Hvilke nøgletal skal inddrages i regnskabsanalysen?

Det kan være uoverskueligt og komplekst at arbejde med nøgletal, men for at få den bedste regnskabsanalyse, så er det vigtigt, at du benytter dem. Her er de vigtigste nøgletal.

  • Overskudsgrad
  • Likviditetsgrad
  • Soliditetsgrad
  • Dækningsgrad
  • Afkastningsgrad
  • Egenkapitalens forrentning
  • Nulpunktsomsætning
  • Debitorernes omsætningshastighed
  • Kreditorernes omsætningshastighed

Hvis du vil måle udviklingen i din virksomhed, så kan du sammenligne nøgletallene for de foregående år. Det giver dig et korrekt indblik i, om din virksomhed har en positiv eller negativ udvikling. Og det giver dig samtidig indsigt i, hvordan du skaber de rette handlingsplaner, som fremmer en positiv udvikling.

kpi

Rentabilitet, likviditet og soliditet

Med de ovenstående nøgletal får du en masse informationer. Men det kan måske være svært at finde overblikket, hvis du ikke indsnævrer, hvad du egentlig vil have ud af al din data. Derfor bør du fokusere på de tre følgende punkter:

Rentabilitet skal fortælle dig om din virksomheds evne til at tjene penge.

Soliditet skal fortælle dig om din virksomheds evne til at modstå tab, og om du har økonomisk ballast til at modstå uventede situationer.

Likviditet skal fortælle dig om, hvor virksomhedens indtjening kommer fra og hvordan den bruges. Dertil fortæller din virksomheds likviditet dig også om virksomhedens betalingsevne. Hvis virksomhedens betalingsevne er lav, bør du overveje kreditperioden for leverandører og kunder. Likviditet giver dig altså et indblik i, hvordan du skal forhandle din virksomheds betalingsbetingelser.

Benchmarking og finansiel struktur

Men det er ikke de eneste vigtige faktorer i en regnskabsanalyse. I en regnskabsanalyse bør du også inkludere finansiel struktur og benchmarking af de følgende årsager:

Finansiel struktur er et begreb for, hvordan en virksomhed finansierer dets aktiver. Det kan eksempelvis være maskiner eller andet udstyr, som skal benyttes til arbejdet. Hvis du undersøger din virksomheds finansielle struktur, finder du også ud af, om du har likviditet nok til at dække faste og variable omkostninger.

Benchmarking handler om at sammenligne din virksomhed med konkurrenter og branchen generelt. Hvordan klarer din virksomhed sig på markedet? Hvordan er dit økonomiske overskud sammenlignet med dine konkurrenter? Er din virksomhed konkurrencedygtig?

finansiel struktur

Regnskabsanalyse giver de rigtige beslutninger

En regnskabsanalyse giver dig altså det fulde økonomiske overblik over din virksomheds situation, potentiale til forbedring og fremtidige muligheder for vækst. Og lader du en ekstern ekspert fordybe sig i tallene og udføre regnskabsanalysen, så får du et objektivt perspektiv, og det kan ofte være en fordel.

Få hjælp til at lave en regnskabsanalyse