alkometer

Hold styr på promillen til julefrokosten

Vi nærmer os sæsonen for julefrokoster, og mange spørger sig selv, om man skal tage bil eller taxa hjem. Man siger godt nok, at man forbrænder en genstand hvert 5. kvarter. Men det er en usikker metoder og – helt ærligt – hvem tæller?

Dagen efter en god julefrokost kan man også være usikker på, om det er lovligt at tage bilen. For leveren er ikke altid færdig med at arbejde – selv efter en nats søvn.

Med et alkometer kan du fjerne al tvivl

Køb alkometre og vær på den sikre side. For faktisk er 5-kvarters-reglen enorm usikker, da forbrændingen af alkohol er individuel. Det afhænger bl.a. muskelmasse og vægt. Derfor forbrænder mænd typisk hurtigere end kvinder.

Praktisk i alle situationer

Det er selvfølgelig ikke kun i forbindelse med julefrokoster, at et alkometer er anvendeligt. Når det igen bliver sommer, er man gerne sammen med venner eller familie. Det betyder ofte en god rødvin til den grillstegte steak. Selv om det ikke ender som en julefrokost, så kan det være svært at vide, om det er lovligt at køre.

Selv en lav promille påvirker dig

I Danmark må man gerne køre, hvis man har under 0,5 promille alkohol i blodet. Men selv når man holder sig derunder, har et par øl eller glas vin en effekt. Allerede mellem 0,2 og 0,5 promille har øjnene sværere ved at omstille sig fra lys til mørke. Mellem 0,5 og 0,8 er din evne til at opfatte situationer og samtidig udføre præcise handlinger nedsat. Øjets synsvinkel er også nedsat.

Straffen for kørsel med 0,5-1,2 promille

Det er altså en god idé at investere i et alkometer, fordi du, ved første forseelse, får en betinget frakendelse af kørekortet samt bøde svarende til din månedsløn ganget med din promille. Du skal desuden deltage i et ANT-Kursus (Alkohol, Narkotika og Trafikkursus), som du selv betaler. Det koster i dag 3200 kr.

Stoppes du med en promille mellem 1,2 og 2,0

Viser alkometeret over 1,2 er din opmærksomhed og koncentrationsevne svækket, ligesom din balance- og bevægelsesevne er nedsat. Du burde med andre ord vide, at du er for fuld til at køre. Skulle du alligevel ignorere dette, og stoppes du, så mister du kortet i 3 år. Herefter skal du også på ANT-kursus for egen regning.

Hård straf ved promillekørsel over 2,0 eller gentagelse

Din tilstand med en promille over 2,0 er en heftig julefrokost værdig. Med forringet bevægelsesevne, talebesvær, mistet selvkontrol og symptomer på forgiftning kan dit kørekort frakendes endnu længere end tre år. Du får oveni en bøde svarende til din månedsløn. Hvis du derefter stoppes igen, så kan det ende med fængselsstraf.

Kør med god samvittighed

Med et alkometer er du sikker. De er pålidelige, ligetil at bruge og lette at have med. Du undgår enhver tvivl, og viser den for meget, så lad taxaen, din ven eller buschauffør køre; lige meget hvem, så længe personen er ædru.