To timer på tæerne

Anne-Mette Enoksen var en af de første, der meldte sig, da Arriva Danmark efterlyste medarbejdere, der havde lyst til at være mentorer for unge mennesker. Af Martin Wex i Arriva Update.

"Jeg kan simpelthen ikke rumme, at så mange unge enten ikke gennemfører folkeskolen eller kommer ud med så dårlige kundskaber, at de ikke kan bruge det til noget. Derfor gør jeg nu en indsats for, at der i hvert fald er én mere, der får sig en folkeskole-uddannelse," siger group controller Anne-Mette Enoksen fra Arriva Danmark.

Hun har meldt sig som Skoleguide og har dermed sagt ja til at være mentor for et ungt menneske, der selv har bedt om at få lidt råd og vejledning af en voksen, der hverken er deres mor, far eller skolelærer. Anne-Mette Enoksen er derfor blevet sat sammen med 14-årige Telma Eiriksdottir, der går i 8. klasse på Amager Fælled Skole, og de mødes nu hver fjortende dag i to timer og snakker om hvad som helst.

"Det er to timer, hvor det gælder om at være oppe på tæerne, og det er super sjovt. Hun er en genial unge – sød, umiddelbar, skarp, godt begavet og samtidig lidt gammelklog. Jeg glæder mig hver gang til, at hun kommer, for det er utroligt givende at tale med hende, og jeg tror næsten, at jeg får mere ud af det, end hun gør," siger Anne-Mette Enoksen med et smil.

Det er nu ikke helt rigtigt, for Anne-Mette Enoksen er meget optaget af, at Telma Eiriksdottir hver gang får noget med hjem, som hun kan bruge enten i skolen eller derhjemme.

"Det er min helt grundlæggende filosofi, at man ikke skal sætte sig et specifikt mål, men i stedet definere et formål. Det kan lyde lidt kryptisk, men det handler om at finde ud af, hvad man kan lide at arbejde med, og hvad der gør én glad? Det giver langt flere muligheder for at finde det rigtige job. Hvis man eksempelvis gerne vil arbejde med mennesker, så behøver man jo ikke at blive jordemoder, man kan jo også blive læge, pædagog eller socialrådgiver. Et formål giver med andre ord en mere åben tilgang til fremtiden," siger Anne-Mette Enoksen.

Åbent og ærligt

Hun er da heller ikke bange for at sige sin mening, når de taler sammen, selv om hun godt ved, at hun ikke kan bestemme, hvad Telma Eiriksdottir skal gøre.

"Vi taler åbent om tingene og kan tale om alt – og det er helt nødvendigt, hvis det skal fungere. Jeg er meget ærlig og siger min mening, men jeg blander mig ikke i, om hun følger mine råd. Det bestemmer hun selv. Det er hende, der sætter dagsordenen, og jeg lytter hellere, end jeg taler. Jeg er her for at give hende et voksent perspektiv på tingene, så hun måske er lidt bedre klædt på til at klare skolen – og det er helt tydeligt, at hun tænker meget over det, vi taler om," siger Anne-Mette Enoksen, der selv er mor til en dreng på otte år.

Sjovt og berigende

Anne-Mette Enoksen vil gerne opfordre andre til at melde sig som Skoleguide, da hun både føler, at hun selv får meget ud af det, og samtidig håber, at hun er med til at gøre en forskel i Telma Eiriksdottirs liv.

"Det er utroligt sjovt og samtidig meget berigende at få lov til at være del af en teenagers liv og få indsigt i, hvad det vil sige at være ung i dag. Man får også lov til at prøve at give råd og vejledning i en situation, hvor man reelt ikke har nogen indflydelse – og til et menneske, som har en helt anden baggrund og livssyn end én selv. Det er meget lærerigt," siger Anne-Mette Enoksen.

De har indtil videre mødtes tre gange på Arrivas hovedkontor i Kastrup, men næste gang er det aftalt, at de skal mødes på Telma Eiriksdottirs skole.